krusovice pivo
Zanimljivosti

Krušovice – mesto gde sreću čine male stvari i veliko pivo

Odlučili ste da posetite Prag i popijete čuveno češko pivo? Pronašli ste povoljan aranžman u proverenoj turističkoj agenciji. I sad tražite informacije o gradu, o pivnicama, izletima… U moru različitih internet izvora  često možete pročitati da, osim glavnog grada Praga,  jedno od mesta koje morate posetiti je najpolularnija banja Evrope – Karlove Vari.

I zaista, Karlove Vari su banja koja je drugačija od svih ostalih na svetu. Bajkovito i lekovito mesto čijoj je izgradnji doprineo i slavni bečki dvor, a mnogi je opisuju i kao sinonim za stil i otmenost”. Ali o Karlovim Varima neki drugi put…

krušovice pivo
Carska pivara Rudolfa II Habrsburga.

Pivo i ljubav

Mi pivopije dobro znamo da češka piva važe za najkvalitenija na svetu. Česi vole da piju pivo. Mnogo vole da piju. Ljubav čeha prema pivu je baš velika. Tolika da, statistički gledano, popiju najviše piva po glavi stanovnika u Evropi. Prosečna potrošnja piva u ovoj zemlji je čak 143 litra godišnje po stanovniku. U velikoj su prednosti na listi najvećih pivopija u odnosu na Srbiju, u kojoj se popije svega 56 litara po glavi stanovnika. Verovatno u količini popijene rakije prednjačimo u odnosu na čehe ali to je već tema neke druge priče.

Česima je pivo jedan od najvažnijih izvoznih brendova i jedan od glavnih nacionalnih simbola. Zbog toga u ovoj zemlji pivo nazivaju i “tečnim zlatom Češke”. Glavni “krivac” za jedinstven ukus i popularnost čeških piva je glavni sastojak – hmelj U centralnoj i zapadnoj Češkoj, oblasti Bohemije, uzgaja se najkvalitetniji hmelj u Evropi i od  1998.godine češki hmelj se izvozi u 75 zemalja sveta.

Skydream Web

 Krušovice pivo

Na putu ka Karlovim Varima, na oko 50 km od Praga, krije se mesto Krušovice. Svega par stotina stanovnika živi i radi u mestu koje ponosno čuva tradiciju carske pivare Krušovice. To je jedna od 5 najvećih pivara u Češkoj, osnovana davne 1581.godine. Krušovice je jedno od retkih čeških piva koje ostaje nepasterizovano i za izvoz, tako da od ovog piva možete biti pijani ovde isto kao što su i česi pijani u Pragu.

krusovice pivo
Kvalitetno pivo čini svet lepšim!

Car Rudolf II Habsburg se pominje kao prvi vlasnik ali on nije osnovao pivaru. Legenda kaže da je 1583.godine prolazio kroz mesto Krušovice, svratio na pivo i toliko mu se svidelo da je rešio da je kupi. Kupio je čovek celu pivaru. Od tada započinje procvat i kasnije velika slava pivare kao jedine sa dozvolom da nosi austrijsku krunu na svom logotipu. Konkurencija u Češkoj je velika ali po mnogim iskusnim poznavaocima piva u današnje vreme Krušovice ponosno nosi titulu najboljeg svetlog piva u Češkoj. Od 2007.godine brend Krušovice pripada HEINEKEN pivari i dostupan je u 29 zemalja na 3 različita kontinenta.

Sve turističke grupe na putu ka Karlovim Varima obaveznu pauzu prave baš u pivari Kuršovice. Osim što prave pivo, oni su i prava atraktivna turistička destinacija. Ulaz u pivaru, zbog velike gužve morete posebno najaviti jer vlada veliko interesovanje.

krusovice pivo
Ali i bez obilaska pivare gosti mogu uživati u zanimljivoj ponudi suvenira, raznih vrsta piva, krigli i čaša, a možete i probati pivo Krušovice “pravo sa izvora”.

Kako naručiti pivo u Češkoj?

Česi su i od sipanja piva u kriglu napravili veliku nauku. I to kakvu! Mislili ste da je lako sipati pivo u kriglu? Ne, ne ume svako da toči pivo. Postoji poslovica koja kaže:

Pivari vriju pivo ali ga barmen pravi!

Barmen je tu da vam osećaj užitka ispijanja piva bude još uzbudljiviji. Pivo sipa u čistu čašu koja je rashlađena na istu temperaturu kao i pivo. I onda sledi magija…

Postoji 5 načina na koji barmen sipa i služi piva.

pivo krusovice

Naučite ovi 5 reči i prilikom posete pivnici iznenadite čehe. Pokažite im sa kakvim se predznanjem ide u pivnicu!

  1. NADVAKRAT – Na dvakrát ili iz dva puta. Ima uobičajenu, tradicionalnu količinu pene u čaši, koja omogućava da se nivo ugljen dioksida očuva i time se svežina piva održi duže vreme. Svaki stil sipanja ima primenu u različitim prilikama. Ovo je savršen izbor ukoliko se pije uz obrok i želimo da što duže ostane sveže.
  2. HLADINKA – Ovo je savršeno za ispijanje piva sa drugarima u pivnici. Najpopularniji je način sipanja piva u Češkoj. Cilj je da se odmah na početku napravi dosta pene koja će na kraju završiti na vrhu čaše kako bi se održao optimalni nivo ugljen dioksida u pivu. Time se dobija penasitiji, mekaniji ukus i ovako sipano pivo savršeno je kada se pije umereno.
  3. ŠNYT – Svaki način sipanja daje pivu drugačiji ukus. Šnit je u osnovi malo pivo u velikoj čaši.  Ne viđa se često ali uvek je na raspolaganju kod tradicionalnih pivara – samo pitajte. Ali zašto bi neko naručio malo pivo u velikoj čaši? Česi kažu da se šnit naručuje kada vam se ne pije mnogo. Kada ne želite da pijete već samo da se malo osvežite. Ne naručujte malo pivo jer bi vas to osramotilo pred čitavim svetom. Umesto toga naručite šnit! Šnit je kompromis između “jedno pivo” i “ne pijem”. To je bar nešto više od ništa…
  4. MLIKO – kod nas bi to bilo mleko, koje izgleda kao skoro pa puna čaša pene, sa vrlo malo piva na dnu. Iako biste možda pomisli da je u čaši samo pena, u stvari dve trećine čaše je pivo. Ovaj način sipanja pivu daje sladunjav i tek se malo oseća gorak ukus hmelja. Neki ljudi uživaju u “mleku” nakon pojedenog obroka. To je specijalni način sipanja, samo za prave poznavaoce piva.
  5. ČOCHTAN – Ne tako popularan stil sipanja piva. Barmen ispunjava kriglu bez pene.

I za kraj, treba znati i nazdraviti! “Na zdraví” na češkom jeziku znači ŽIVELI!

Oko Sveta

Komentari su isključeni na Krušovice – mesto gde sreću čine male stvari i veliko pivo