saher torta
Hrana

Saher torta – najpoznatija torta na svetu

Priča o saher torti počinje davne 1832. godine kada je austrijski državnik Klemens von Metternich priredio večeru za plemiće. Želeći da ih impresionira, naredio je dvorskom poslastičaru da napravi dezert kakav još niko nije video. Tražio je poslasticu ”Koja me neće postideti večeras!”.

 

saher torta
Originalni recept se čuva u sefu hotela „Sacher“ u Beču, a širom Austrije mnogi poslastičari tvrde da su dokopali originala. Da li je istina ili ne, nismo sigurni ali svaka koju smo probali u Austriji je zaista bila kao original.

Kako se glavni poslastičar tog dana razboleo, teret je pao na mladog šegrta Franca Sahera. Mladi Franc je imao tek 16 godina. Nemajući kud, mladić je izmislio recept za kolač od jaja, čokolade i džema od kajsije. Neobičan spoj gorke čokolade i džema oduševio je sve goste, a mladom poslastičaru obezbedio mesto u istoriji Austrije i Beča. Kolač je kasnije nazvan po njenom tvorcu – Saher torta.

Spor oko autorskih prava

Sin Franca Sahera, Eduard, po ugledu na oca završio je kulinarsku školu. On je usavršio recept za tortu i ona je kao takva prvi put poslužena u poslastičarnici Demel gde je Eduard obavljao praksu.
1876. otvara hotel Saher odmah pored Bečke opere gde nastavlja da pravi svoj već poznati specijalitet. Kako je polako osvajala svet, poslastičari su radili punom parom. Već krajem 19.veka bilo je dana kada se prodavalo oko 400 torti dnevno.

 

saher torta
Savršena kombinacija čokolade koja se topi u ustima i marmelade od kajsije.

Nakon bankrota hotela, posle smrti Eduardove supruge Ane, njihov sin koji se takođe zvao Eduard, zaposlio se u Demelu i tu preneo jedinu dozvolu za prodaju Saher torte.

Nesuglasice sa novim vlasnicima hotela Saher nastale su kada je hotel u svoju ponudu dezerta uvrstio i ovaj kolač pod nazivom Originalna Saher torta.

Skydream Web

Nakon spora koji je trajao sve do 1965. godine, doneta je odluka da hotel može koristiti naziv Originalna Saher torta, a Demel je dobio pravo da svoju ukrašava trouglastim pečatov sa natpisom Eduard Saher torta.

 

Razlika između dve torte

Pored naziva, jedina razlika između dve torte je u tome što originalna torta ima dva sloja džema od kajsije, a Eduard Saher torta jedan. Ovaj recept je vremenom dobio brojne varijacije pa tako danas možete probati i Saher tortu sa džemom od crvene ribizle ili sa marcipanom. Gotovo svaka poslastičarnica ima svoju verziju ovog čokoladnog kolača. Naravno, ako se nađete u Beču, neka vam prvi izbor bude ili hotel Saher ili poslastičarnica Demel. Parče kolača ovde košta između 5 i 7 eura. Možda vam se učini mnogo, ali znate, to nije samo neka torta.

Recept sa savršenu Saher tortu

Originalni, rukom pisani, recept se i dan danas nalazi u hotelu Saher gde se čuva poput državne tajne. Ukoliko želite da se oprobate u kuhinji, evo jednog recepta koji će zadovoljiti gotovo svačiji ukus.

Sandra