Kusadasi Turska Letovanje
Hrana,  Turska

Kušadasi – letovanje za sve

Kušadasi nam je stari dobri prijatelj, destinacija na kojoj smo uživali godinama. Zbog svega što ima da ponudi, zbog dobrih prijatelja, nasmejanih domaćina, povoljne cene aranžmana i avio ponude na 8 dana (subota na subotu) ove godine letovanje u Kušadasiju je bio naš izbor.

Avio aranžman je uplaćen u agenciji Argus Tours, let od Beograda do aerodroma Milas kod Bodruma traje 1 sat i 45 minuta. Aerodrom Milas je centralno pozicioniran, smešten u „sredini“ između Kušadasija na severu i Marmarisa na jugu a nadomak Bodruma. U avionu je bilo putnika za sve 3 pomenute destinacije.

Transfer od aerodroma Milas do Kušadasija traje oko 2 sata. Vreme dolaska u hotel zavisi od lokacije vašeg izabranog hotela. Gosti hotela na jugu grada (regije Long beach i Ladies beach) stižu svakako ranije nego gosti koji su birali hotel u centru grada.

Kod odabira hotela treba obratiti pažnju na to šta očekujete od odmora. Ukoliko ste za sunčanje i kupanje bez previše vanpansionskih aktivnosti, onda su hoteli na nekoj od plaža Kušadasija pravi izbor. Sa druge strane, ako volite kao mi gradsku atmosferu, šoping, večernju šetnju gradom, u tom slučaju hoteli u centru grada su pravi odabir. 

Plaže u Kušadasiju

Kušadasi ima 5 glavnih plaža. Gradska plaža u Kušadasiju je najmanja i nalazi se, kao što joj i ime kaže, u centru grada. Nije toliko popularna zbog blizine luke gde pristaju brojni brodovi i kruzeri te mnogi tvrde da je upravo zbog toga i more zaprljano i da voda nije čista.

Kušadasi – zalazak sunca

Na južnoj strani nalazi se najpopularnija plaža – Ladies beach odnosno „ženska plaža“. Nekada davno nije bilo dozvoljeno kupanje džumle svi zajedno već su plaže bile podeljene na muške i ženske. Danas to nije slučaj ali ostao je naziv „Ladies beach“ odnosno ženska plaža. Ova plaža je peskovita, odlikuje je postepen, peščani ulaz u more te je idealna za decu i sve koji nisu sigurni u svoje plivačke veštine. Voda je čista, prozirna i tirkizne boje. Na plaži postoji veliki broj restorana i prodavnica koji imaju iznenađujuće korektne cene tako da pristojan ručak sa pićem košta od 5 do 10 evra po osobi. Posetili smo Ladies beach i komplet 2 ležaljke i 1 suncobran smo platili 7 evra.

Nešto južnije nalazi se Long beach – peščana plaža duga 14 kilometara. Podeljena je na nekoliko delova koji su uglavnom zakupljeni od strane vlasnika lokala i barova te po njima ti delovi plaže i nose nazive.
Kumsal beach, Diamond beach, Capello beach i ostali nazivi su zapravo lokali na ovoj dugačkoj plaži.
Plaža je peščana, ulaz u vodu postepen i mešavina peska i šljunka, dok na pojedinim mestima i većeg kamena i stena. Cene iznajmljivanja ležaljki i suncobrana variraju u zavisnosti od lokala do lokala.
Posetili smo Diamond beach i za 12 evra po osobi dobili organizovan prevoz od hotela do plaže i nazad, ručak i bezalkoholno piće (hamburger, čizburger i slično) kao i plažni mobilijar. Bili smo gosti i Capello beach bara gde smo za 10 evra po osobi dobili udobne ležaljke i suncobran, korišćenje bazena i plaže.

Na severu grada se nalazi Kuštur beach (ili Pygela plaža). Ova plaža je duga 1.5 km, pretežno peskovita sa sitnim kamenčićima i šljunkom na ulazu u vodu. Ovde se prilično brzo stiže do dublje vode, manje su gužve u odnosu na recimo Ladies beach, komplet 2 ležaljke i suncobran košta 7 evra. Na samoj plaži se nalazi nekoliko barova dok se do prvog marketa mora pešačiti 10 minuta.

Na krajnjem severu grada nalazi se Pamučak plaža. Široka, peščana plaža koja osim mora i brojnih hotela – rizorta nema šta drugo da ponudi.

Long Beach Kušadasi

Kako do plaža i do centra grada?

Prevoz u gradu se obavlja dolmušima. „Dolu“ na turskom znači puno, mnogo dok je DOLmuš kombi koji nema red vožnje već kreće onog trenutka kada se dovoljno napuni putnicima. Ima određene stanice, planiranu trasu poput gradskog autobusa ali funkcioniše i poput taksija tj. možete ga zaustaviti bilo gde na drumu radi ulaska ili izlaska iz vozila.
Dolmuši saobraćaju čitavim gradom a glavno čvorište gde se ukrštaju sve linije se nalazi u centru, u blizini zgrade opštine (lokacija).
Na svakom dolmušu se nalazi broj kao i ispisana glavna stajališta. Tako na primer, dolmuš broj 5 vozi na relaciji centar grada – Ladies beach, dolmuš broj 6 vozi od centra grada do Long beach (poslednja stanica je u blizini Diamond beach), dolmuš broj 1 vozi do Kuštur plaže…

Cena vožnje je fiksna, plaća se vozaču i zauzvrat ne dobijate račun ili kartu. Vozači su pošteni, uredno vraćaju kusur a cena vožnje je oko 50 centi (pola evra) po osobi. Ukoliko je gužva i ne možete do vozača, novac predajete putniku pored koji prosleđuje dalje novac, dok vam na isti način, lančano iz ruke u ruku, vozač vraća kusur.

Akva park u Kušadasiju

Postoje 2 velika akva parka kao i nekoliko manjih. Uglavnom turisti biraju između Adaland i Aqua fantasy. I jedan i drugi su odlični a mi smo se ovaj put odlučili za Aqua Fantasy. Cena prevoza i ulaznice u akva park je 22 evra po osobi. Akva park radi od 10:00 do 17:00, na ulazu dobijate karticu i sa karticom odlazite na blagajnu gde uplaćujete novac na karticu. To znači da se unutar akva parka ne koristi gotovina niti možete plaćati debitnim i kreditnim karticama već na karticu koju dobijete na ulazu, uplaćujete novac koji kasnije trošite unutar kompleksa.
Takođe, uz depozit od 2 evra možete dobiti i ključ od ormarića gde bezbedno čuvate svoje stvari. Tobogani se ne plaćaju dodatno, sve što je u brošuri ponuđeno se može koristiti bez doplate.
Na ulazu obezbeđenje će proveriti vaše torbe jer je unošenje hrane i pića u akva park strogo zabaranjeno. Cene u restoranu su pristojne, poput onih u gradu i za 5 do 7 evra možete dobiti pristojan obrok (hamburger, pomfrit i piće) po osobi. Sladoled je 2 evra, kafa isto toliko.
Što se tiče zabave, ima zaista svega za sve uzraste i generacije. Lenja reka, veštački talasi, tobogani sa slobodnim padom, „crni“ tobogani, tobogan levak i brojne druge zanimacije. Na svakom koraku je osoblje akva parka koje vodi računa o bezbednosti. Deca koja su preko 120 cm visine mogu na sve tobogane dok ona niža i mlađa imaju poseban parka deo za zabavu.
Na kraju boravka, kada vratite ključ vratiće vam depozit u iznosu od 2 evra, takođe kada razdužite karticu vratiće vam se novac koji je na kartici preostao.

Aqua Fantasy Kušadasi
Aqua Fantasy – Kušadasi

Krstarenje brodom

Veoma popularan izlet koji je, poput akva parka, zabavnog karaktera. Ujutru u 9:00 brod isplovljava iz centra grada odlazi put severa, ka Izmiru u plovidbu dugu oko sat i po vremena.
U planu i programu je obilazak jedne plaže i dve uvale. Što se tiče brodova, svi su u principu slični. Drvene konstrukcije, neki su ukrašeni i piratskim simbolima i svi nude skoro isto.
Odlazak preko agencije sa kojom smo putovali garantuje da na brodu neće biti drugih turista osim agencijske grupe, što na neki način garantuje dobar provod – druženje, dobru muziku ali i sigurnost.
Cena izleta je 16 evra, obuhvata prevoz od/do hotela, dobar morski ručak, bezalkoholno piće u toku celog dana (gazirana pića) i kupanje na jednoj plaži i dve uvale.
Čista voda, tirkizno plavičasta boja mora, na pojedinim mestima na stenama morskih ježeva, dosta ribe, morskih zvezda i ostalih plodova mora. Brod ima gornji deo tj. otvorenu palubu gde se možete sunčati, kao i natkriveni donji deo gde se možete odmarati u hladovini. Povratak u Kušadasi je oko 16:00.

Krstarenje brodom Kušadasi

Biće nastavljeno…