kunefe
Hrana

Kunefe – orijentalna poslastica

Kunefe je prava turska poslastica. Mada, svako ko je bar jednom bio u Turskoj reći će vam da obavezno probate turske baklave. To je već jasna asocijacija na Tursku i tu svakako nećete pogrešiti. Pre nekoliko godina sam prvi put otišla u ovu “komšijsku” zemlju. Na tom putovanju sam videla na mnogim mestima, osim baklava, slike poslastice koja podseća na kadaif ali je okrugla i naziva se kunefe. Naziv me je privukao na prvi pogled pa sam odlučila da na kratko odložim plažu za “par zalogaja” kasnije.

Kunefe je poslastica koja se pravi od mladog kozijeg sira i rezanaca za kadaif, tako što se sir stavlja između dva sloja rezanaca. Peče se u malim plehanim tanjirima i na kraju se preliva vrućim šerbetom. Uvek se služi sveže ispečen i topao, a poseban šmek mu daju mleveni pistaći kojima se kolač posipa na kraju pripreme.

Uradila sam malo istraživanje i saznala da se kolač izvorno zove knafeh i da potiče iz Palestine. Popularan je u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vreme meseca posta, Ramazana. Postoje 4 verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadif), jeruslimska (kanafeh) i bliskoistočna (Ka’ket Kanafeh).

Skydream Web

Kako kunefe probati još danas?

Kada je u pitanju recept za turski kunefe, stvar je jednostavna. Za početak, ne postoji strogo određena vrsta sira koja se koristi. U Turskoj je to uglavnom koziji sir ali se mogu praviti razne varijante sa bilo kojim polumasnim sirom (kravlji sir, maskarpone, rikota i sl.). Ono što je potrebno za ovaj kolač su: rezanci, puter, šecer, voda, sok od limuna, ružina voda ili ekstrakt vanile, mleko i mleveni ili seckani pistaći.

Rezanci se prave od testa, od belog brašna i jaja. Testo se stavi u posudu koja je s donje strane šupljikava poput sita. Iz te posude testo se sipa na veliku tepsiju koja je dobro zagrejana. Tako se dobijaju tanke niti pečenog testa odnosno rezanci. U svakom slučaju ako ne možete da napravite ili nabavite rezance za kadaif, poslužiće i tanka fida za supu.

Ukoliko ne planirate uskoro u Tursku a želite da probate kunefe, ostaju vam 2 opcije. Prva, da na internetu pronađete recept i testirate svoje kulinarske veštine. A druga, da posetite turski restoran ukoliko ih ima u vašoj blizini!

Sandra