Švedska

Stokholm – avion ili zatvor?

Da li ste ikada spavali u avionu? Ne računajući dremku na sedištu već u krevetu aviona, ispruženi i opušteni? Osim u slučaju da radite u avio kompaniji ili imate dubok džep i mogućnost da platite prvu klasu, malo vas će odgovoriti potvrdno! Stokholm ima ponudu za sve koji žele da provedu noć u avionu. Doduše, bez pilota i stjuardesa jer avion ne leti ali je pored aerodroma tako da zvuk avio motora ne nedostaje!

Rešenje se zove Jumbo Hostel i predstavlja jedan od najinteresantnijih smeštajnih objekata na svetu! Nudi vam mogućnost da provedete noć u pravom džambo džetu koji je preuređen i pretvoren u hostel.

Egzotično prenoćište koje Stokholm nudi

Od sredine januara 2009.godine putnicima je prvi put omogućeno da provedu noć u pravom džambo džetu – na zemlji!  Gosti mogu birati različite kategorije soba, od jednokrevetnih do četvorokrevetnih, sa sopstvenim ili zajedničkim kupatilom. Avion je iskorišćeni Boing 747-212B, proizveden po narudžbini Singapur Airlines 1979.godine. Poslednji vlasnik aviona, holandska kompanija Transjet, bankrotirala je 2002.godine ostavivši avion na aerodromu Arlanda u Stokholmu. Krajem 2007.godine grad Stokholm je odobrio građevinsku dozvolu za postavljanje Jumbo Hostela na ulazu u aerodrom. Enterijer aviona je demontiran, izbačeno je 450 sedišta te je dekorisana unutrašnjost, montirani zidovi, ubačeni kreveti i urađena izolacija  poštujući visoke energetske standarde.

Skydream Web

Jumbo Hostel danas ima 76 kreveta u 33 sobe čija je površina oko 6 kvadratnih metara i visine 3 metra do plafona. Cena variraju u zavisnosti od doba godine i broja osoba a kreću se od 100 evra za noć u dvokrevetnoj sobi. Hostel nudi besplatan aerodromski prevoz autobusom, besplatan WiFi a za sve koji putuju rano doručak se postavlja od 03:00! Uzbudljivo iskustvo za ljubitelje avijacije, poslovne ljude u tranzitu, avanturiste kao i porodice sa decom.

Stokholm Jumbo hostel

Nije dovoljno uzbudljivo? Može Stokholm i bolje?

Još bolje pitanje, koliko puta u životu čovek ima priliku da prespava u zatvoru a da tu uslugu još i plati? Langholmen je u prethodnom životu bio ženski zatvor. Hotel je smešten u zgradi zatvora iz 19.veka na istoimenom rečnom ostrvu. Danas moderne sobe su zadržale mnogo autentičnih zatvorskih detalja iz dana kada je izgrađen. Podignut je 1880.godine kao deo centralnog zatvora u Stokholmu a konačno zatvoren 1975.godine.  Zatvor je označen kao mesto na kome je poslenji put u Švedskoj izvršena smrta kazna pre ukidanja 1921.godine. Deo zatvora je srušen 1982. godine da bi 7 godina nakon toga zgrada bila renovirana i pretvorena u hotel.

stokholm prison hotel

Danas se objekat koristi kao hotel, hostel i intrigantno zanimljiv zatvorski muzej koji je otvoren svaki dan i gostima nudi uvid u uzbudljivu prošlost Langholmena. Radoznali turisti mogu više saznati o istoriji objekta gledanjem starih novinskih članaka okačenih na zidove soba i hodnika. Sobe tj. ćelije su male ali dobro i kvalitetno opremljene. Danas je hotel veoma popularno mesto za organizaciju svadbi.

stokholm zatvor hotel

Hotel danas ima 98 ćelija/soba, spada u kategoriju hotela sa 4 zvezdice a cene variraju u zavisnosti od veličine ćelije i kreću se od 100 evra za noć. Svaka ćelija je zadržala svoje orginalne dimenzije, kreveti su metalni poput pravih zatvorskih kao i stolice, prozori i sve ostalo u sobi podseća na zatvorske dane. Bademantili su na crno-bele linije, tanjiri u restoranu imaju serijske brojeve i tome slično.

stokholm prison hotel

A kakve se samo zabave i takmičenja organizuju po želji gostiju! Od bežanja iz zatvora do zatvorskih borbi i sličnih aktivnosti. Dok budete obilazili muzejsku postavku upoznaćete se sa pravim uslovima življenja u ovom zatvoru. Brojni dokumenti govore o svakodnevnim nedaćama zatvorenika ali i o bekstvima iz zatvora.

stokholm prison hotel

I na kraju, vaš odgovor na pitanje je…? Svako putovanje ostaje u sećanju, kao veliko iskustvo, bilo da je reč o solo putovanju, prvom izlasku iz zemlje, otkrivanju novog kontinenta, destinacije ili jednostavno boravku u novoj ili neobičnoj vrsti smeštaja…

OkoSveta