veneto
Italija

Veneto – najseksipilnija regija Italije

Pročitao sam na jednom internet portalu da je Veneto najseksipilniji deo Italije. Od 20 regija koje su u sastavu Apeninske čizme, žiri je izabrao Veneto za najseksipilniju. Nisu naveli razloge za te tvrdnje pa se čovek zapita šta moraš imati da bi te neko proglasio najseksipilnijim?! Da li je kriterijum isti kao u muško-ženskim odnosima? Ajde da pogledamo zajedno…

venetoVenecija ili “Nevesta mora”, “Kraljica Jadrana”, “Grad mostova”, “Grad vode” ili već kako god nadimak, izgrađena na 118 malih ostrva u laguni, sa kanalima umesto ulica.

Veneto na visokom položaju

Veneto je po površini jedna od najvećih regija Italije a sa 5 miliona stanovnika jedna od najmnogoljudnijih. Na severo-istoku je zemlje i odlično pozicionirana. Na severu se graniči sa Austrijom a na jugu izlazi na Jadransko more. Bila je dom nekadašnje moćne Mletačke Republike koja je dominirala ovim prostorima čitav jedan milenijum. Od kraja 7. do kraja 18. veka podarila je ovoj regiji bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Sedište je velikih i poznatih gradova Italije i za Veneciju, Veronu, Vićencu, Padovu i Trevizo ste sigurno čuli.

Skydream Web

Dovoljno razloga za Veneto da se visoko kotira i bude na dobrom položaju. I na sve to, sa jedne strane je planinski venac Dolomiti – istočni Alpi koji nestvarno utonu u tamne zalaske sunca. Sa druge strane najveće italijansko jezero Garda, gde je život, kako tvrde domaćini, miran, ugodan i dug. Sa treće strane, duga peščana plaža na obali Jadrana i poznata letovalašta Jesolo, Bibione, Caorle… I na kraju dobra hrana, kvalitetna vina, očuvana priroda i lagan tempo života. Sve je to razlog što Veneto spada u najpoželjnije turističke destincaije sveta sa preko 40 miliona turista svake godine.

garda venetoLago di Garda je najveće jezero Italije. Na površini od 370 km2, koliko ovo jezero zauzima, smestilo se 5 ostrva, od kojih je najveće ostrvo Garda.

Veneto sa mnogo novca

Veneto je jedna od tri najbogatije i najrazvijenije regije u Italiji. Mnogi će reći i da je najpoznatija zahvaljujući glavnom gradu – Veneciji.  Posle Lombardije i Lacija, to je treća najbogatija regija u Italiji. Turizam i industrija donose velike prihode ali ne treba zanemariti poljoprivredu, koja igra veoma važnu ulogu u budžetu regije. Tu se proizvode neka od najpoznatijih italijanskih vina, uključujući i penušavi Prosecco ili  popularno belo vino Soave.

U 2015.godini Venecija, kao najposećeniji grad Veneta, imala je ostvarenih 53 miliona noćenja i prihod od 5.2 milijarde evra. Ovu cifru možemo razumeti bolje ukoliko uporedimo podatke i navedmo da cela južna Italija ima prihod od turizma od samo 5 milijardi eura.

veneto
Trevizo u modnom svetu poznat je kao sedište “Benetona”, nalazi se nadomak Venecije a u mnogome podseća na svog slavnog suseda.

Veneto hrabar i snažan

Vlasti ove serverne pokrajine čine predstavnici desničarske “Lige za Sever“. To je stranka koja ima oštre stavove prema Rimu i vodi otvorenu kampanju za nezavistnost Veneta od ostatka Italije. 1996.godine su prvi put zatražili otcepljenje regije, nezadovoljni odnosom prestonice i raspodelom para u budžetu. Pokrajna Veneto danas ima podršku i bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, koje je podržao održavanje referenduma o nezavisnosti. Predsednik regiona Veneto Luka Zaja je nekoliko puta prozvao vlasti u Rimu i optužio ih da tretiraju Veneto kao “predgrađe Rimskog carstva“. Takođe, smatra da vlasti u Rimu na stanovnike Veneta gledaju samo kao na ljude koji moraju da plate porez. Nije zadovoljan ni raspodelom novca iz budžeta. Smatra da veliki deo novca bogatog severa Italije se koristi za finansijsku pomoć siromašnijim regionima na jugu Italije i na taj način kupuje socijalni mir u zemlji.

veneto Padova je treći najveći grad u pokrajini Veneto, posle Venecije i Verone.

Veneto sa dobrim ukusom

Najukusnije što dolazi iz Veneta su vina. Prenose simpatiju i svežinu regije i ljudi koji žive u njoj. Najukusnija vina Veneta su Amarone, Proseko, Soave i Valpoličela.  Prvo pomenuto vino, Amarone je najzaslužnije za vinsku slavu regije Veneto.  Amarone važi za najvažnije vino severa Italije, a mnogi ga svrstavaju u top 10 napoznatijih vina cele Italije.

Amarone u prevodu sa italijanskog znači “veliki gorki”. Vino se pravi u vinskoj regiji Valpoličela u blizini Verone. Crveno vino koje je gusto i  ima jak, pun ukus koji zapamtite dobro kada ga prvi put probate. Nastaje od veoma zrelog grožđa, koje se ostavi, nakon uobičajenog vremena berbe, još neko vreme na lozi. Posle branja grožđe se odnosi u sušare gde se grozdovi odlažu na drvene police od bambusa i suše se do 4 meseca. Koliko će trajati sušenje najviše zavisi od vinarije tj. proizvođača. U toku sušenja grožđe gubi trećinu svoje mase, uglavnom vode. Ono što ostaje su veoma koncentrisane arome i šećer u grozdu.

veneto
Posle branja grožđe se odnosi u sušare gde se grozdovi odlažu na drvene police od bambusa i suše se do 4 meseca.

Nakon sušenja, grožđe prolazi kroz uobičajeni vinski proces (vinifikaciju) i nakon presovanja i fermentacije dobija se poput sirupa gusto vino sa 15% do 16 % alkohola. Iz ovoga možete zaključiti da, u poređenju sa standardnim crvenim vinima koja uglavnom imaju do 12% alkohola, Amarone je snažnije i jače vino! Nakon ovog procesa vino mora da odleži u hrastovim buradima, opet u zavisnosti od vinarije i do 5 godina. Hrast mu daje posebnu aromu a ukoliko vino nosi oznaku “RISERVA” znači da je odležalo najmanje 4 godine pre punjenja i prodaje.

Sve ovo je veoma komplikovan posao. Nosi i dozu rizika jer za sušenje grozda je neophodan suv vazduh. Ako vremenski uslovi nisu povoljni i bude dosta kiše i vlage u vazduhu, pojaviće se plesan na grozdovima koji se brzo širi i može da upropasiti kompletan rod. Zbog rizika je i cena nešto veća u odnosu na ostala crvena vina regije Veneto.

veneto
Neki od najboljih proizvođača su: Cesari, Masi, Bolla, Allegrini i drugi.

Uz ovo vino odlično ide sir i spoj ova dva ukusa je prijatno fantastičan. Neki od najboljih proizvođača su: Cesari, Masi, Bolla, Allegrini i drugi.

Zaključak

Na kraju da sumiramo utiske. Veneto ima dobar položaj u društvu, dosta novca, šmekerski stav, snažan i moćan, lepo izgleda i ima dobar ukus. Pa složićemo se sa žirijem, titula najseksipliniji definitvno je zaslužena!

SkyDream