prostitucija
Holandija

Amsterdam – Rembrant ili prostitucija?

U Holandiji često možete čuti da je prostitucija najstariji zanat na svetu. I niko ne treba da spreči ljude koji su spremni da daju novac ženama a koje zauzvrat žele da im ponude svoje telo. I to ne celo telo već samo jedan deo svog tela. Inače, Holandija je država u kojoj se nalazi najpoznatija ulica crvenih fenjera na svetu.

I zato ću vam za početak priče postaviti jedno pitanje. Koja vam je prva asocijacija na Holandiju? Vetrenjače? Lale? Klompe? Pa dobro, budite iskreni i kažite slobodno. Evo, meni je Rembrantova “Noćna straža”. I prostitucija.

Amsterdam je godinama unazad poznat kao grad za sve. Ova atraktivna turistička destinacija leži na obalama reke Amstel i osnovan je u 12.veku kao malo ribarsko mesto. Danas je najveći grad i kulturni centar Holandije. Bilo da želite da obilazite muzeje ili legalno kupite travu, ova metropola krije zadovoljstva za svakoga.

 

prostitucija

 

Prostitucija  – Sodoma i Gomora zvana De Wallen

De Wallen je četvrt u Amsterdamu okružena brojnim kanalima kroz koje su nekada prolazili svi brodovi koji dolaze u grad. U vreme velikog siromaštva, muškarci su sa prozora nudili svoje žene za novac i po koju haringu. De Wallen je danas samo jedna od tri zone u Amsterdamu gde seks pokreće svakodnevnicu. U svetu je poznat kao “Red Light District” a u  Srbiji kao “Ulica Crvenih Fenjera”. Sa oko 300 izloga privlači veliki broj radoznalih turista i avanturista. Ukoliko preko dana prošetate De Wallen-om, naići ćete na prelepe zgrade karakteristične arhitekture i pokojeg čoveka, slučajnog prolaznika. Naizgled će vam delovati sasvim obično i mirno. Ali, kako se noć približava, u kvartu se pale poznate crvene svetiljke i ulica oživljava svoj naziv, a jedan po jedan izlog skloniće svoje crvene zavese i dočekati prve mušterije.

 

prostitucija

 

Od stidljivog osmeha do romanse

Oni koji prvi put borave u ovom delu grada radoznalo šetaju lavirintom uličica sa stidljivim osmehom na licu. Dok šetate, sve vreme razmišljate da li probati ili ne. Onda, naravno, prelomite jer argumenti “jednom se živi”, “ovde me niko ne poznaje”, “ma 50 evra stvarno nije mnogo” i slični su isuviše jaki. Izbor je raznolik, pa i ako ste baš veliki probirač nećete ostati razočarani. Visoke, niske, mršave, elegantno popunjene, plave, crvene, kostimirane… I kad na kraju šetnje izaberete “onu pravu“, zastajete odlučno ispred njenog izloga. Devojka će vas ljubazno pozvati unutra. Najvažnije je da još na vratima kažete šta želite i utvrdite konačnu cenu. Tarifa je kod svih devojaka ista, 20 minuta košta 50 eura i to je uglavnom već utvrđen “paket” standardnih usluga. Sve što izlazi iz tih okvira plaća se dodatno. Iza crvene zavese nalazi se soba od desetak kvadrata koja više podseća na veće kupatilo, i u njoj su smešteni krevet, toalet, umivaonik, obavezna kutija kondoma i ubrusi. Nastavak znate…

 

prostitucija

 

Posao kao i svaki drugi

Ono što nikako ne smete raditi je da fotografišete izloge jer se začas pored vas može stvoriti neki namršteni tip da vam objasni kako je to bio loš potez. Tražiće od vas da fotografije obrišete i nema mnogo razumevanja za vaša opravdanja i izgovore.  U De Wallen-u sve ima svoju tarifu. Dame iznajmljuju svoj radni prostor uglavnom na dnevnom nivou, s tim da je dnevni termin znatno povoljniji – oko 80 evra, dok je najam za noćnu smenu i do 200 evra. Prostitucija je ovde posao kao i svaki drugi. Po zakonu, dama ne sme imati manje od 21 godinu a smena ne sme biti duža od 11 sati. Devojke moraju imati pasoš EU. Svaka od njih ima radni staž i zdravstveno osiguranje, pa je stopa HIV pozitivnih žena svedena na nivo statističke greške. Uz sva ova prava dolaze i određene obaveze. Na primer, žene koje imaju do 55 godina i nezaposlene su, dužne su da prihvate od biroa rada prostituciju kao bilo koji drugi ponuđeni posao.

 

prostitucija

 

Prostitucija na svakom ćošku

Ako imate višak slobodnog vremena, možete posetiti čuveni noćni klub “Casa Rosso” i pogledati neki nastup uživo tj. “real live sex show”. Ovaj klub popularno zovu i erotski teatar sa 5 zvezdica. Za cenu od 30 evra možete ostati celu noć a akteri se smenjuju posle svakog čina. Očekujte bukvalno sve što možete da zamislite! U blizini je poznati “Bananenbar, gde za 50 evra dobijate ulaz i pijete koliko god želite. Unutra će vas dočekati dame sa bananom u ruci. Ne brinite, samo će vam rado pokazati svoje umeće i trikove koje znaju. Tu je još originalnih institucija kao što su Muzej Seksa, Muzej Trave, Prodavnica Kondoma itd.

Na crkvenom trgu možete videti i statuu posvećenu prostitutkama, gde je prikazana žena koja stoji na vratima uz natpis “Poštujte seksualne radnike na svim stranama sveta“.

 

prostitucija

 

Dakle, kada krenete u Amsterdam imajte na umu da je to grad slobodnog duha gde su pravila znatno drugačija, pa ako ne delite iste osobine bolje posetite Beč ili Istanbul na primer. Ovo je bio članak o najstarijem zanatu na svetu. O klompama i lalama neki drugi put…

Skydream Web

OkoSveta