traht
Austrija

Traht – kožne bermude i dekoltirane bluze

U poslednjih nekoliko godina, na putu kroz Austriju i Nemačku, sve više srećem ljude obučene u narodnu nošnju. I ne bi ovo bilo ništa čudno da tradicionalna nošnja, traht nije bio zabranjen posle 2.svetskog rata. Naime, ova vrsta odeće je povezivana sa ultra desničarima i konzervativcima. U toku nacističke vladavine, jevrejima je bilo zabranjeno da nose traht. Ali danas su muškarci u bermudama sa tregerima – “lederhozne” i žene u haljinama i dekolte bluzama – “dirndl” ponovo trend i u modi.

Skydream Web

Traht

Iako je prva asocijacija na traht veliki pivski festival u Minhenu, Okotbar fest, danas se sve češće može sresti na ulicama većih gradova. Nemci tvrde da se na taj način suprostavljaju globalizaciji, noseći traht vraćaju se starim vrednostima, neguju običaje predaka i čuvaju svoje poreklo. Nošenje trahta je znak nacionalnog ponosa i negovanje tradicije koja traje vekovima i koja će, zahvaljujući svima koji je neguju, trajati zauvek. Siguran sam da bi iz ove priče mogli i mi izvući neke pouke…

traht

Ono što sam naučio putujući kroz Bavarsku i Južni Tirol je da austrijanci i nemci svoju narodnu nošnju nose najčešće vikendom, praznicima, na svadbama i raznim proslavama. Danas traht nose i stari i mladi, običan svet, bogati i slavni, bilo da su svečane prilike u pitanju ili samo izlazak vikendom a nekada je traht otkrivao važne stvari o osobi koja ga nosi. Na primer iz kog sela dolazi, kakvog je ljubavnog ili bračnog statusa, na kakvom je položaju u društvu i tako dalje.

Lederhozne

Lederhozne su glavni deo muške narodne nošnje. To su kožne bermude sa tregerima. Nose se u kombinaciji sa lanenom košuljom, vunenim čarapama i šeširom. Naravno preko vunenih čarapa idu kožne cipele. Izgled kompleta nošnje se razlikuje od regije do regije, kao i od prilike za koju se nose.

traht
Često se nose i karirane košulje, prsluci, sakoi i jakne pravljene od kože.

Dirndl

Tradicionalna ženska nošnja koja je najpre označavala odeću ženske posluge (nemački: Dirn – služavka), ali se moda vremenom proširila i među ženama više klase. Sastoji se od uskog prsluka (nemački: Leibl), bluze, široke suknje i šarene kecelje. Marama oko vrata doprinosi etno izgledu a frizura sa raznim pletenicama je obavezna ako želite postići autentičan tradicionalni stil.
Šarena kecelja je veoma važna oznaka bračnog statusa. Po načinu vezvanja kecelje na suknji možete znati da li je žena :

  • neudata – ukoliko je traka bila s leve strane i nevezana,
  • udata – uvezana s desne strane,
  • devica – mašna po sredini,
  • udovica – mašna vezana pozadi.
traht
Dirndl nastaje kao imitacija tradicionalne nošnje alpskih seljanki.

Savršena figura

Britanska dizajnerka Vivijen Vestvud koja je posetila Austriju 2001.godine je rekla:

Ne razumem vas Austrijance. Da svaka žena nosi dirndl ne bi više bilo ružnoće.

Ženska nošnja dopušta više različitih kombinacija. Dirndl može biti jednobojan ili sa nekom mustrom. U zavisnosti od prilike u kojoj ćete nositi, materijal od koga je šiven moze biti lan, pamuk ili svila. Dirndl je posebno popularan na venčanjima.

traht
Kada obučete dirndl biće vam jasno na šta je britanska kreatorka Vivijen Vestvud mislila. Pufnasti rukavi bluze, tesan prsluk koji podiže grudi i sužava struk i široka suknja daju iluziju savršene figure peščanog sata – što izgleda laskavo na svakoj ženi.

Zanimljivo je što je danas traht toliko popularan da prodavnice odlično zarađuju. Ukoliko ste običan turista može vas zbuniti veliki broj prodavnica u kojima se prodaje isključivo austrijska tradicionalna garderoba. Kako se nije odstupalo od tradicije u pogledu kvaliteta materijala, poput prirodne kože i vune, cene su prilično različite. Za vreme Oktobar festa je najveća ponuda i mogu se naći kompleti već od 70€ pa naviše.

SkyDream